Jaka zupa gości na Twoim wigilijnym stole?

Barszcz z uszkami, grzybowa, a może… siemieniotka?

 
Siemieniotka, zwana też konopiotką to tradycyjna zupa wigilijna podawana na Śląsku. Jest niezliczona ilość sposobów na jej przygotowanie- co dom, to przepis! Jedno nie zmienia się od wieków, główny składnik- w zupie muszą być ZIARNA KONOPI.
 

Poznajcie nasz przepis

 
Składniki na 8 porcji:
– łuskane nasiona konopi (250g),
– mała cebulka,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki śmietany,
– łyżka mąki,
– sól, pieprz,
– dowolna kasza do podania.
 
Wszystko przygotowujemy w jednym garnku. Na maśle zeszklić cebulę, zalać ją wrzątkiem. Wrzucić do garnka konopie, gotować ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Dodajemy łyżkę mąki. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Zabielamy śmietaną. Teraz wystarczy zblendować całość (najprościej ręcznym blenderem).
 
Podajemy na talerzu z dowolną kaszą.
 
Proste, szybkie i przepyszne!
 
Dawniej siemieniotkę przygotowywano cały dzień, z niełuskanych nasion konopi, które gotowało się i cedziło kilkukrotnie aby pozbyć się gorzkich “skorupek”.
 
Zupa jest bardzo zdrowa, jest źródłem potrzebnych człowiekowi aminokwasów i wysoce przyswajalnego białka. Zupę konopną warto jeść codziennie.
 
Koniecznie napisz w komentarzu która zupa podawana jest u Ciebie na wigilijną wieczerzę! ??
 
Śmiało, zapisz sobie ten post. Tego przepisu na zupę konopną musisz spróbować!
 
Tagi: , , , ,